Wie runt BrainActivity

Theodoor Gerrits (1973) is als psycholoog, psychofysioloog, coach, docent en trainer de drijvende kracht achter BrainActivity. Mijn kennis over psychologie en psychofysiologie heb ik opgedaan aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar ik ben afgestudeerd en zodoende de titel doctorandus (drs.) voor mijn naam mag zetten. En lid mag zijn van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP)

Ik heb tal van mensen mogen helpen prettiger door het leven te laten gaan, beter te laten presteren of functioneren. Dit door ze eenvoudige hulpmiddelen aan te reiken, waardoor moeilijke hobbels in hun leven, studie, sport of werk op eigen inzicht genomen konden worden. Soms met behulp van moderne technologie als biofeedback en neurofeedback. Maar ook zonder apparatuur in de vorm van gesprekken, aandacht- en gedachtentraining of met simpele ademhalingsoefeningen. Ik bekijk de oplossing van een probleem of klacht vanuit een biopsychosociaal perspectief, wat inhoudt dat er op zowel biologisch (lichaam), psychologisch (denken, doen en laten) als sociaal (mensen waar u mee omgaat) gebied naar gekeken wordt.

Lesgeven en groepen trainen doe ik met enige regelmaat. Ik was betrokken bij het project Mentale Kracht van de Politieacademie, waar ik in de rol van prestatiepsycholoog als specialist aandacht- en gedachtencontrole de mentale weerbaarheid mocht verhogen van medewerkers uit alle gelederen van de politie. Daarnaast ben ik freelance docent bij verschillende opleidingen op het gebied van leefstijlaanpassing, gedragsverandering en stress- en prestatiefysiologie. Voor kennis en advies op het gebied van denken en gedrag in relatie tot het menselijk lichaam en gezondheid word ik ook dikwijls gevraagd.

Psychofysiologie bestudeert de biologische basis van menselijk gedrag. Maar ook hoe de psyche of psychologische processen invloed hebben op de fysiologie -denk aan de weerslag die emoties kunnen hebben op hartslag, ademhaling, hormoonhuishouding of immuunwerking- en andersom. Ik heb zodoende wetenschappelijk gefundeerde kennis van de menselijke psychologie en biologie. Tijdens de studie ben ik in aanraking gekomen met de positieve effecten van running therapy en biofeedback. Verder heb ik mijn kennis verdiept op het gebied van oplossingsgericht coachen, cognitieve gedragstherapie, neuro-linguïstisch programmeren (NLP) en mental coaching.

Als sporter ben ik actief bezig geweest met voetbal, waterpolo, triathlon (Olympic Distance en 1/2), run-bike-run, zwemlopen, mountainbiken en hardlopen (van 5 kilometer tot en met de marathon). Tegenwoordig loop en fiets ik ter ontspanning en als running therapeut, personal trainer met u mee. 

Sinds 1989 is er ervaring als trainer. Eerst waterpolotrainer bij Z.E.W. (Ermelo) en later hardlooptrainer (a.v. Athlos, Harderwijk). Naast praktische ervaring op het gebied van sport is er ook theoretische kennis opgedaan. Er zijn cursussen bij de Atletiek Unie voor Assistent-trainer Loopgroepen en Trainer Loopgroepen gevolgd en de post-HBO opleiding tot Running Therapeut. Verder zijn er nog diverse workshops, bij- en nascholingscursussen gevolgd op het gebied van biofeedback, stressmanagement, mentale begeleiding, motivatie, duursport, looptechniek, voeding, sportpsychologie en trainingsleer.