Biofeedback en neurofeedback

Wat is biofeedback?


Gedachten en emoties gaan altijd samen met een lichamelijke reactie. Die reactie kan een teken zijn van minder optimaal funHet lichaam is een bron van informatie en geeft veel signalen af. Daardoor is stress of aandacht via deze signalen zichtbaar en hoorbaar te maken. Middels een sensor op de handpalm, aan het oor of op het hoofd wordt een lichaamssignaal opgevangen en met behulp van software zichtbaar gemaakt op een monitor. Je krijgt als het ware een blik onder de motorkap. Hierdoor kun je controle uitoefenen op hoe jouw lichaam reageert, wanneer je geconfronteerd wordt met een gedachte die stress of somberheid veroorzaakt. Of wanneer de aandacht en concentratie wegvallen.
Soms doen we dit door een filmpje of computerspel te besturen met je gedachten, emotie of andere manier van lichaamscontrole. Die controle kan bestaan uit bijvoorbeeld de ademhaling aan te passen, spieren te ontspannen of de aandacht te focussen. Een andere manier is de gedachten of aandacht te trainen. Gekeken wordt wat dat voor invloed heeft op de signalen die het lijf afgeeft. De therapeut beoordeeld wat het meest effectief voor jou is. En begeleidt je hierin om de klachten te laten verminderen. Of zelfs te laten verdwijnen. 
Neurofeedback is een vorm van biofeedback die alleen gericht is op het trainen van de hersenactiviteit

Wanneer heb ik iets aan biofeedback?

Slapeloosheid, concentratieproblemen, hyperventilatie, hoofdpijn, migraine, hoge bloeddruk en spierpijn die een psychische oorzaak hebben, de zogenaamde psychosomatische klachten, kunnen verlicht en soms zelfs verholpen worden door biofeedback. De lichamelijke en geestelijke gezondheid zal verbeteren. De leeggelopen accu wordt weer opgeladen. Het is zelfs mogelijk met biofeedback af te vallen, zonder dieet of sport, wanneer de kilo's door stress of emoties erbij gekomen zijn. Doordat je leert de lichamelijke reacties op jouw emoties te beïnvloeden, kun je op tijd ingrijpen. En erger voorkomen. U krijgt uw eetbuien en emotie-eten onder controle.
Malende gedachten, gepieker, aandacht- en concentratieproblemen en motorische onrust kunnen met neurofeedback behandeld worden.

Is biofeedback ook iets voor mij?

De methode die BrainActivity toepast is geschikt voor verschillende leeftijdsgroepen. Een visuele handicap is geen bezwaar. Echter, de behandeling zal in dit geval altijd op locatie plaatsvinden. Biofeedback en neurofeedback kunnen via uw aanvullende zorgverzekering geheel of gedeeltelijk vergoed worden, onder de noemer 'alternatieve of natuur-geneeswijze'. 
Mail of bel wanneer u vragen heeft of u baat kunt hebben bij biofeedback of neurofeedback. Of maak een afspraak via mijn praktijkassistent. Ga naar Contact .